Това е един пост, който пиша от много време, но чак сега му дойде редът да види бял свят 🙂 . Уестърните са един много любим мой жанр. Най-вече заради емоциите, които са ми носили като дете. Вярвам, че и с много от вас е било така, тъй като поколения наред отраснахме с историите за корави каубои, дето могат да застрелят комар в окото от 120 метра … с вързани очи … на един крак … захапали ябълка …докато въртят тирбушон в ухото им.

Първо ще изброя няколко филма, които много харесвам, но останаха извън класацията :

Dead Men (1995)
Pat Garrett & Billy the Kid (1973)
Wyatt Earp (1994)
The Quick and the Dead (1995)
Maverick (1994)

В класацията съм се старал да се съобразявам със следните фактори:

Да се побира възможно най-добре в жанра „Уестърн”, тъй като има много добри филми, които съдържат само определени елементи и не мисля, че подхождат на тази класация. (Затова и Маверик е извън топ 10).

Значението на филма за епохата му и колко е „устоял на времето” .

Качеството на самата лента – като актьорска игра, режисура, сценарий и прочее.

Разбира се, всичко е много субективно. 😉

10. The outlaw Josey Wels (1976)
Започваме с един от филмите на Клинт Истууд. Усеща се хем онзи полъх от филмите на Еньо Мориконе, хем някои по-стандартни за американските уестърни неща. Страхотен образ на Клинт, който завинаги ще остане сред най-коравите пичове на дивия запад :).

9. Appaloosa (2008)
Страхотен филм, а и като се има предвид, че е от наше време, си е направо фантастичен. Вече не се правят толкова яки уестърни като преди. Имаш чувството, че някак си им е минало времето, но тази лента е живото доказателство, че не е така.

8.Tombstone (1993)
Кърт Ръсел и Вал Килмър правят едни от най-ярките си роли в тази уестърн класика. Много колоритни персонажи изграждат двамата. Особено като се има предвид, че в уестърните сме свикнали да виждаме по-класически образи.
Док Холидей съм го виждал в много варианти, но този на Вал Килмър е най-добрият.

7. The Magnificent Seven (1960)
Седем души се събират за да помогнат на някакво селце на майната си … тая история никога няма да умре, убедил съм се. Самураи, каубои, роботи, нинджи … Бойко Борисовци … Докато свят светува, то седем души ще се събират (както в онзи велик филм на Куросава) и ще ходят да спасяват шепа селяни, тероризирани от нещо си. А трябва да кажем, че уестърнът се е получил много добър като интерпретация на „седем самураи” и завинаги си е спечелил място в историята на киното.

6. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)
Може би най-добрият съвременен уестърн! Макар да бяга до известна степен от класическите прийоми на уестърните, то няма как да не го поставя в тази класация, защото това е един от най-силните и качествени филми последните години. С жесток сценарий, голям майсторлък при заснемането на сцените, чудни актьори т.н.

5. Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Това филмче може и да е „ударено” от времето, но замислете се какъв хит е било, когато е излязло. С прекрасно чувство за хумор, с динамичен сценарий и !разбира се! едно култово дуо за всички фенове на уестърните – Пол Нюман и Робърт Редфорд.

4. Per qualche dollaro in pi? / For a Few Dollars More (1965)
Един жесток уестърн, който завинаги ще остане в историята на киното. Знам, че когато стане въпрос за Серджо Леоне и Клинт Истууд, то всички се сещат за „Добрият, лошият и злият”, но „За няколко долара повече” заслужава същото внимание и обикновено предизвиква същото одобрение. Някой от сцените си остават сред най-култовите, които някога сме виждали на екрана. И най-любимото ми нещо в този филм – жестокият сблъсък на два уникално готини персонажа – на Клинт Истууд и на Lee Van Cleef , който бяха с поредните емблематични роли.

3. C’era una volta il West / Once Upon a Time in the West (1968)
Невероятен филм, който за мнозина е най-добрият „спагети уестърн”. Абсолютен шедьовър – факт! Прекрасни сцени, каквито само Серджо Леоне можеше да прави, голям актьорски състав, незабравима музика, увлекателна история … просто няма слабо място.

2. Il buono, il brutto, il cattivo / The Good, the Bad and the Ugly (1966)
В много класации този уестърн ще застане на първо място и това не е случайно. „Добрият, лошия и злият” е не просто класика, а ЕМБЛЕМА на „спагети уестърните”. Най-доброто нещо, което съм гледал на Серджо Леоне ( с уговорката, че така и не се наканвам да изгледам „Едно време в Америка”). И макар, че всички говорят за Клинт Истууд, аз ще кажа, че чарът на този филм дойде от Eli Wallach (злият/грозният). Жестока роля и невероятен персонаж.

1 Unforgiven (1992)
Най-великият уестърн за всички времена! Жестока история, с класически моменти, но без клишираност в нея. Чудесна режисура от страна на Клинт Истууд (любимият ми негов филм) и жесток подбор от актьори. Златен Гарфийлд ще мърка при „Непростимо”. Ако сте го пропуснали, то съветът ми е да поправите в най-скоро време тази грешка.

9 Comments

 • Браво за класацията, до голяма степен съм съгласен с нея.

 • MCFOXXX says:

  Страхотна класация, ай агрий уит ю 🙂
  Поздравявам те за Appaloosa, дори смятам в скоро време да си го припомня, много здрав филм.

 • Anton says:

  Appaloosa е най-добрия класически уестърн последните не-знам-колко години.

  “Убийството на Джеси Джеймс…” е уникален филм, но малко бяга от класическия уестърн. Въпреки това съм го сложил по-напред в класацията, защото за мен е много по-добър във всяко едно отношение – актьорска игра, режисура, сценарий, заснемане … 🙂

 • kempes says:

  Извинявай човече , но в класацията го няма нито Джулияно Джема нито Франко Неро нито Клаус Кински , а и го няма Теренс Хил и Хенри Фонда в шедовъра “Името ми е Никой”

 • Anton says:

  kempes – сигурно си прав за “Името ми е никой”, но класацията е субективна и няма как да изгледам всичко на тоя свят. 🙂 Сигурно и Джанго има място в подобна класация и вероятно още доста филми, но Уестърни се правят от както има кино, а аз съм на 23 години само 🙂 Бая съм погледал – класирал съм ги , а пък пропуски сто порцента има 🙂

  Поздрави

 • koko says:

  Dobre. No gledai blediya ezdach s klint

 • Любо says:

  Абсолютно неприемливо в тази класация, филм като Томбстоун да стои чак на 8ма позиция.Още повече пък да е след убийството на Джеси Джеймс?!Последния е такава боза…вярно, че е по истински случай, но историята не е чак толкова интересна, само края, няма екшън, няма положителни герои, изобщо няма причина да е в класацията, а по-скоро трябва да е на скамейката.

 • bogleufo says:

  Ами филмите с Гойко Митич?

 • vasil says:

  Приятел, как си забравил филми на други велики актьори ?
  Май тая класация е за филми с чичо Клинт Истууд и подобните на уестърн филми от последните години в които дрехите на актьорите са чисти,изгладени, няма прах по улицата, кал по ботушите,постройките изобщо не са състарени, и дори брадите на актьорите са прекалено,видимо изкуствени.
  Как няма да туриш един филм с Джон Уейн бе ???
  Мога да ти пошърна на класацията.
  Дано не си направил класация и на порното,че ще се окаже и то с Клинт Истууд.
  Аре бегай да играеш някаде !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *