Като фен на всичко „супергеройско”, то спокойно мога да кажа, че съм изгледал повечето от по-големите заглавия в този жанр. Класацията, разбира се, е субективна и със сигурност има филми, които пропускам и не съм гледал, но това на практика важи за всички класации. 🙂 Подреждал съм заглавията не само по филмови качества, но и по това, какво значение са имали за времето, в което са излъчени, и как са повлияли на дадено поколение.

10. The Crow (1994)

„Гарванът” значи много за поколението на 90-те. Не е лош филм, макар да не е нещо кой знае какво от тая гледна точка. Даже е доста слаб в някои отношения. Но едно заради убийството на Брандън Лий, второ заради харизматичния образ на Гарвана, някак си този филм стана непреходен. И сега се излъчва по телевизиите, и сега го гледат хората, и сега поражда вълнения. Много мрачен, с много насилие и носещ един дух на деветдесетте. С тогавашните ценности, с тогавашните страхове, с тогавашната мярка за нещо готино, нещо култово.

9. Blade (1998)

В края на деветдесетте този филм си беше култов до няма и къде. Екшън, хорър, комиксов … един куп жанрове се преплитаха, всички се кефеха жестоко на Уесли Снайпс, беше настъпила истинска вампиро-мания. И за разлика от сегашните вампири ония не светеха.

Като филм не е нещо особено, но не мога да не го поставя в класацията заради попкултурния ефект, който имаше онези години. Че и до днес. Ако се замислите, кой образ се противопоставя на сегашните герои на „Здрач” ? Този на Блейд и този на Дракула. Било то в майтапи, било то в някакви по-сериозни дискусии. И това най-добре говори колко е голям този филм. 

8.  Batman Begins (2005)

Добре е ,че Нолан се захвана с Батман. Чудесен филм, един от най-добрите по комикси. Много реалистичен филм за този жанр. Всъщност „Батман”-а  на Нолан е направен толкова реалистично, че е чак абсурдно, но в това му е чарът. Затова неговите филми са класи над останалите буламачи, които са в този жанр и ни заливат последните години.

7. Superman (1978)

Този филм го поставям в топ 10 не за друго, а заради мястото му в историята. И преди това супергерои са оживявали на екран, но този е нещо различно. Не мисля, че ще сбъркам, ако кажа, че Супермен от 78-ма някак си даде импулса, основата на този жанр – „супергеройски филм” или както там искате да ги наричате. Може да се спори по този въпрос, разбира се.

Иначе, вероятно от днешна гледна точка, тази лента ще ви се стори доста глупавичка, наивничка, но за времето си е била хит.

6. Batman Returns (1992)

Може би дори по-добър от първия филм на Тим Бъртън за Батман. Всеки с мнението си. Поставям го по-назад не поради филмови причини, а по-други. Всеки случай много силен филм със запомнящи се образи.

5. Batman (1989)

Това, което направи Тим Бъртън преди толкова много години, и до ден днешен вълнува хората и им харесва. Джак Никълсън направи невероятен образ на Жокера. Нямам намерение да го сравнявам с този на Леджър, тъпо е просто.  Някои ще поставят този филм на първо място и няма да сбъркат. Той влияеше не по-малко на попкултурата отколкото сега The dark knight. Поне доколкото съм запознат де, тогава времената бяха други, а и аз бях прекалено малък, но историята говори, че този филм значи много за онова поколение.

4. V for vendetta (2005)

V се превърна в символ, в попкултурна икона. Стане ли въпрос за протест и сега изниква маската и се цитират реплики от филма. Това е една от най-значимите и разпознаваеми ленти последните години. Може би последните десет години дори. Заради това го поставям и толкова напред в класацията. Иначе чисто като филм – прекрасен е. Не е нещо ново, не е нещо невиждано, но е много добре направен.

3. Sin City (2005)

Родригез направи от един изключителен комикс филм, който се превърна в класика. Уникална визия, много интересни истории, големи актьори … И в момента това е сред най-харесваните филми от хората. Едва ли има някой от сегашното младо поколение, който да не го е гледал. Само Родригез и Тарантино могат с такава естетика да покажат брутализма на съвременното общество (как го казах само, а ?). Голям филм, много голям.

2. Watchmen (2009)

Страхотен филм по страхотен комикс. Бих го сложил и на първо място, но нямаше влиянието, което имат други ленти за супер герои. Незаслужено според мен. Остана някак недоразбран, неоценен, не се вписа в рамките … Зрителите очакват друго, това им е прекалено шантаво, прекалено разчупено, прекалено смахнато. Watchmen беше по-различен, отколкото можеха да понесат хората.

Моето ревю за филма.

1.The dark knight

Този филм стана попкултурен феномен. Заради невероятния образ на Жокера, изигран от Леджър, заради уникалните хрумвания на Нолън, заради добрата драматургия … „Тъмният рицар” ще остане в историята на киното и в сърцата на всички от нашето поколение. Хората се бяха побъркали по него преди няколко години и това все още се усеща в очакването на третия филм от поредицата. За мен най-добрият филм в жанра поради много причини. От чисто кинаджийски до начина, по който навлезе в популярната култура на нашето време.

ПОДОБНИ КЛАСАЦИИ: Топ 10 УЕСТЪРНИ , топ 10 АНИМАЦИИ и топ 10 КЛАСИЧЕСКИ ЕКШЪНИ.


6 Comments

 • Гласувах за “Пазителите”, признавам без бой. 🙂
  Добра класация си сътворил, но да разбирам ли, че мнението ти за първия “Хълк” на Анг Лий е негативно?

 • Anton says:

  Хълк на Анг Лий го гледах преди доста години и ми беше толкова скучен, че просто го изключих. Това го правя много рядко, вярвай ми – боклуци съм изгледал тонове. 😀 Това не се търпеше просто 😆 . Иначе той е силен режисьор, но точно тоя филм не е доказателството за това. Не знам, може пък сега, на тия години, ако го гледам да го видя по друг начин …

  А снощи, като я писах тая класация, реших, че трябва все пак да изгледам и другия филм за Хълк – тоя от 2008, че него го бях пропуснал. Еми и той ми беше върло тъп. Слаба режисура, слаби образи, мега простоват сценарий … мога да продължавам до безкрай.

  Иначе, ако трябва да кажа кой ми е любимият филм сред тези десетте – най-вероятно и аз бих посочил Watchmen. Радост беше тоя филм за гледане. 🙂

 • SpecSpidey says:

  Скротум, в Хълк на Анг Лий си има доста проблеми, независимо че се опитва да бъде по-дълбок филм. Добра класация, мога ли питам за мнението ти за Iron Man, Spider-Man 2, Hellboy и XMen First Class? Защото според мен заслужават да бъдат ТОП… 🙂

 • Anton says:

  @SpecSpidey

  Здравей и добре дошъл 🙂

  Относно X-men First Class – той до последно беше сред тези, от които избирах, но накрая отпадна от десетката. Опитвам се да бъда до някаква степен обективен (колкото е възможно). Идеята е не само чисто филмовите качества да се вземат предвид, но и това, какво влияние има този филм, как му се отразява времето, доколко е значим в историята и къде е ситуиран. Та от тази гледна точка нямаше как да не сложа Гарвана и Блейд пред “първи клас” 🙂 . Не, че са по-добри филми, но са по-значими и по-важни.

  Относно Spider Man и Iron Man – за мен по-добрите филми са първата част на Спайди и втората на Железния човек. Горе-долу по същите причини не влязоха в класацията, като X-men.

  Но пак казвам – това не е математика, субективни са тия класации.

 • MCFOXXX says:

  Не съм фен на V for vendetta, останалите заглавия са ми ОК. Лично аз на първо място бих сложил Batman Begins 🙂

 • Интересна класация. 40% от която принадлежи на Batman. Не искам да бъда разбран погрешно – Батман е един от любимите ми супергерои и първия филм определено беше влиятелен за времето си, но мисля, че имаше и по-добри филми, които можеха да се вкарат в тази класация. Един Hellboy, например, можеше да влезе в класацията без проблем (особено втората част). Iron Man също можеше да влезе в топа като един страхотен спектакъл. По-назад във времето – първия X-men допринесе значително за по-сериозното вземане на филмите по комикси. Всеки един от тези филми можеше да замени някои от филмите за Батман, по мое мнение. Иначе добра работа с поста. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *