Подновявам си седмичната рубрика. 🙂 Идеята беше да излиза всеки понеделник, но се забавих, за другия път ще се постарая. С две думи, понеже съм голям специалист и много ги разбирам нещата, коментирам разни филми, сериали и чат-пат  някоя по-интересна новина от света на киното или телевизията.

Почваме с Puss in boots. Даже ревю съм тръгнал да му правя, тия дни ще е готово. С две думи – дори не може да се приближи до първите филми за Шрек. Това е традицията на братего американеца. Една идея се изстисква докрай и вече, като и капчица не пада повече, правиш spin-off. За незапознатите – това е да направиш нов филм или сериал от вече съществуващ такъв. Най-често се взима някакъв по-колоритен персонаж. Почти всеки хитов сериал си има такъв. Пример – „Приятели” и „Джоуи”.

Та аз съм голям фен на Шрек и това за мен една от най-яките анимации EVER. Първата и втората част са си класика отвсякъде. Обаче нататък нещата станаха зле. Третата криво-ляво се търпеше, макар че беше тъпотия, но четвъртата вече беше съвсем изсмукана от пръстите. И, ако трябва да се замислим, „Котарака в чизми” беше най-логичното нещо, което да последва. Имах някаква надежда, че може да е пак култово филмче, но уви. Идеите вече са изчерпани. Сюжета не го бива. Просто не те грабва историята, някак си е прекалено повърхностна. Трудно поражда някакви емоции у зрителя, което говори за бъгава драматургия. С по-прости думи казано – абе, липсва му нещо. Много осезателно му липсва нещо.

Иначе е готин хуморът. Има колоритни изпълнения, типично в стила на шрек-о-филмите.

Става за убиване на време, не е някаква пълна тъпотия. Даже, ако беше друга анимация, вероятно щяхме да кажем, че е добра, но от тази се очакваше нещо повече. Да кажем оценка „Добър 4 минус” и за назидание – гледане изпод вежди на другарката, докато връща бележника. Да преминем към по-сериозните филми.

J. Edgar го чаках с голямо нетърпение откакто му гледах първия трейлър. Доста отдавна беше. Филм, режисиран от Клинт Истууд и с ДиКаприо в главната роля, не може да не те заинтригува. „Джей Едгар” беше определен като тотален боклук от доста от критиците. Поизчетох последните дни бая мнения. От визията на филма, до сюжета, че и защо не третирал еди-кои-си въпроси, ами други. Лентата, както вероятно ви е направило впечатление, остана далеч от Оскар-ите, че и от другите по-престижни награди. А и зрителите много не го харесват. В IMDB е с оценка 7. За продукция, която се е гласяла да бъде голямата работа е доста кофти тая цифра.

На фона на всичко това, моето мнение е следното – половината боклуци от „оскаровите филми” не могат да стъпят на малкия пръст на „Джей Едгар”! Да си гледат работата всякакви академии и асоциации, които вечно се опитват да са „политически коректни” при наградите си.

Филмът на Клинт Истууд е странен, малко объркан, с противоречиви образи и с доста мудно темпо. И въпреки това е много качествен, третират се сериозни проблеми и се бърка доста на дълбоко в някои рани на съвременното общество. Някъде четох точно в тая насока критика – че не засягал важните проблеми, че се обръщало внимание на незначителните неща от живота на Едгар Хуувър. Пълни глупости за мен.

Може би на някой не му харесваше налудничавия вид на ДиКаприо, с който обясняваше как ще пази обществото от комунистите. По същия начин, по който сега разни американски политици пазят света от тероризма с цената на всичко. Или може би не допадна на някого, че в прав текст се каза, че се толерират комиксовите герои, а не реално свършената работа. Вярвам, че не е допаднала на някои и идеята, как разни дърти откачалки, борещи се с вятърни мелници, подслушват тоя и оня. 

А що се отнася до ролята на ДиКаприо – поредната много голяма роля! И не за първи път прави жестока роля, без да получи нужното признание. С какво Джордж Клуни заслужи номинации и статуетки, което ДиКаприо не направи? С какво беше по-силна ролята на Клуни в The Descendants, от тази на Джей Едгар? И така и ще премина към въпросния „Наследниците”.

Той получи „Златен глобус” за най-добра драма и е номиниран за най-добър филм при оскарите. Поредният случай, в който светлините на прожекторите попадат върху някакво посредствено филмче. Не ме разбирайте погрешно – това е качествена продукция, с добра актьорска игра, сценарий, режисура и т.н. Не е обърнато на някаква лигава драма, спестени са ни „епичните” моменти и прочее – всичко си е ОК. Но просто не го виждам да е нещо особено. Филм като филм. Така, както беше и Майкъл Клейтън преди няколко години. Не го помните? Нищо чудно! И този няма да го помните след време.

Тоя филм, ако не беше с Джордж Клуни, вероятно щеше да запълва следобеда на някоя кабеларка. Да го гледа леля Марги през уикенда и да отрони някоя сълзица евентуално.  Щото в него нито има нещо ново, нито има нещо интересно, нито има нещо атрактивно, че дори няма и нищо колоритно.

Ма той, богаташът, бил много зает, та нямал време за семейството си. Нечувано! Жена му, която е пред умирачка, се оказа, че си имала любовник. Върло нестандартно решение! Голямата му щерка е проблемна, ама иначе е добро момиче. Сякаш съм го виждал някъде… И целият филм е изтъкан от някакви такива неща. И го пишат голямата работа. Айде, няма нужда ….

И накрая ще драсна няколко неща за Homeland. Направи ми впечатление, че наградата „Златен глобус” отиде при него, вместо при втория сезон на Boardwalk Empire или „Игра на тронове”. Не мислех да го гледам, ама реших, че щом пред тия двата се е класирал, все ще да е нещо добро.  И … ами не, че е лошо, ама и не е и да си струва особено.

Сега, разбирам, че нещата в истинския живот не могат да се случват като във филмите, ама пък, като са прекалено наивни, дразни. А тоя е ужасно, УЖАСНО наивен.  

Освен това историята не е никак увлекателна. Аз съм човек, който може да изгледа сериал в действителност на един път, като се заинатя. Тука го нямах това желание да гледам на момента следващата серия, да нямам търпение да разбера какво ще се случи. Общо взето все тая ми беше. Единствено последният епизод наистина си струваше и държеше под напрежение.

Това, което наистина беше на високо ниво, е Claire Danes. Страхотна роля!

И с това закриваме рубриката на разбирача :). До другата седмица и се чувствайте свободни да ме псувате в коментарите 😀 . 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *