От няколко месеца се зарибих страшно много по комиксите и с голяма радост открих, че не съм единствен в България. Очевидно все пак има хора и у нас, които са открили чара на историите, разказани чрез изображения. Дори се натъкнах и на нашенски сайт, който е изцяло посветен на комиксите и супер героите. С голямо удоволствие ви представям Insane addiction и отсега уточнявам, че това не е рекламен пост. Така, както писах за „Българ”, пиша и за тях, защото смятам, че на подобни инициативи е редно да се обръща внимание.

Свързах се с Александър и Божидар, двете момчета, които поддържат въпросния сайт, за да мога да им задам няколко въпроса и те бяха така любезни да ми отговорят. Преди да продължа с разни мои „размисли и страсти” относно комиксите, ви представям какво ми написаха те:

Кажете първо каква информация могат да намерят хората на сайта ви?

Insane Addiction: Принципно желанието ни е да има всичко за комиксите и героите, но с двама човека това трудно става. Имаме предвид биографии, статии, новини и какво ли още не, но за момента преобладават само новините около комиксите (тийзъри), игрите със супергерои и филмите. Гледаме да пишем за най-интересните неща, свързани с комиксите и героите, а отскоро и ревюта. Дали се получава вие ще кажете 🙂

От колко отдавна комиксите са ви хоби и как започнахте?

OneOfAll (Александър Мищенков): При мен откакто се помня. Винаги съм харесвал Spider-Man TAS, Batman TAS, TMNT, X-Men и другите яки анимации от 90-те (новите са пълън боклук) с времето комикси се появиха в България, а като поотраснах и започнах да ползвам компютър и интернет започнах със скановете и така. Рядко четях комикси поради липсата на време, но пък следях какво се случва, а колегата Божидар от няколко месеца ме зариби и редовно чета новите заглавия, като се появят, разбира се не всичко. 🙂

Wolverinebs (Божидар Савов): Мнооого отдавна. Като всяко хлапе си израснах с Мики Маус, Дъга и познатите анимации, но тогава все още не им отделях особено внимание. Спомням си обаче, че истински се запалих преди осем години, когато баща ми ми донесе от София първи брой на “Най-новото от Х-Мен” на ГлобТрейд. Този брой сигурно съм го прочел повече от 30 пъти и изигра доста мащабна роля за бъдещата ми “мания”. В последствие дори не разбрах как колекцията ми се разви до това, което е сега и…май именно тя си ми е най-ценното притежание.

Имат ли фен база в България комиксите?

OneOfAll: Много са малко хората и това е много тъжно, но според мен това се дължи на слабата реклама и липсата на комикс магазини.

Wolverinebs: Че имат-имат…но определено не е много голяма. Надявах се това, което напоследък се случва с филмовата индустрия, този наплив от  супергерои, по някакъв начин да се отрази положително на целия този фарс, но уви. Съдейки по коментарите ефектът не е особено голям… Кой да предположи, че един блещукащ вампир може да ни победи!

Хората у нас дават ли си сметка какво представляват всъщност комиксите или продължават да са с идеята, че това е забавление за малки деца?

OneOfAll: Не, не си дават. Не съм говорил с много млади хора за това, но и избягвам, защото някой го приемат с насмешка. Тъжно, но факт.

Wolverinebs:  За жалост продължават да смятат, че е просто обикновена детинщина. И е адски трудно да изкорениш тази идея от манталитета на българина. Та аз хвърлих в скута на дядо ми един том на Sin City, и макар и да беше пълен със секс и насилие (защото Sin City е само това) все още е на същото мнение…

Обикновено, когато човек започне да се интересува от комикси, всичко му се струва много объркано в първия момент, как може да се ориентираме в т. нар. „вселени”.

OneOfAll: Тук Божидар трябва да сподели за това, тъй като съм така да кажем n00b 😀 Аз започнах от някъде си после наваксвам или си хващам някакви рандом поредици и така.

Wolverinebs:  О, да! Прехвърляй топката на мен! 😀 Хах, вселените са голяма гавра. На времето със сигурност си е било добра идея-алтернативен свят, в който животът на познатите герои върви в коренно противоположна посока-но сега това е просто едно грамаданско клише, което е навсякъде, не само в комиксите. “Объркано” може би…но пък предполагам, че с времето и постоянство се свиква. Отначало, когато започнах Ultimate Universe на Marvel, просто си казах, че е един различен прочит на нещата и това ми помогна да я следя и до сега. Но го има и това, че я започнах от началото. Мога да си представя ако сега някой се захване с Ultimates v6 как нищичко няма да разбере ако не е чел преди това. Така че единственото решение е да се върнеш няколко серии назад (не всички), за да проследиш историята до този момент и да самонавържеш събитията достатъчно, че да разбереш случващото се. Предполагам, че по същия начин стоят нещата с Earth-2 на DC или която и да някой друга от милионите алтернативни вселени.

Кои от новите поредици следите и кои са ви любимите?

OneOfAll: Batman v2 е върха. Също следя Avenging Spider-Man, Winter Soldier, Red Hood and the Outlaws, AvX, Witchblade разбира се, благодарение на Божидар :), и още няколко. Гледам като излезе нещо с брой 1 и да го зачета и да видим дали ще става.

Wolverinebs:   Ох, мале… Следя прекалено много неща, за да се изброят. На седмица свалям от 10 до 20 нови неща, в зависимост от графика на издателствата. Кое ми е любимото е вече ужасен въпрос! 😀 Както колегата без да се замислям ще кажа новия Batman на DCNU и почти всичко на Top Cow.

Добра идея ли беше TheNew 52, имаха ли нужда от подобен reboot DC?

OneOfAll: За мен да, тъй като както казах нямах време да чета и това е добро начало, но die hard феновете може да смятат друго. Нека каже тежката си дума отново Божидар 🙂

Wolverinebs:  Сега се почувствах като Светата Инквизиция… Anyway ще подкрепя OneOfAll в случая. До reboot-a не бях чел нищо на DC освен Blackest Night. Никога до този момент не бях харесвал DC  и новото начало ми даде възможност да им позволя втори шанс. Но дали имаха нужда от пълен рестарт не знам…  Ако това е било стратегия да причислят нови фенове като мен, безспорно успяха…но съответно колкото получиха, толкова и изгубиха. И ето защо смятам, че беше грешна политика на компанията.

Какви са ви очакванията за Avengers vs. X-men?

OneOfAll: Ами надявам се да е по-различно и ПО-ДОБРО разбира се, защото Marvel не се славят с многото яки работи.

Wolverinebs:   Доста скептично съм настроен. Първите 6 броя ще са трагедия откъм арт. Дано историята поне да си заслужава. Нооо имам лошо предчувствие. И отсега мога да предвидя края…

Мислите ли, че някога у нас ще можем да видим истински магазини за комикси, ще бъдат превеждани най-новите заглавия и че това хоби някога ще бъде присъщо на българина?

OneOfAll: Колкото и да е тъжно, не смятам, че това може да се случи в близките милион години. Видяхте Artline, GlobeTrade и още няколко издателства. Започнаха с 1-2 поредици и това беше, защото няма пазар тук. Наистина много искам да има повече фенове на комиксите в България и поради тази причина започна сайта. Дано Insane Addiction да накара повече хора да четат комикси.

Wolverinebs:   Ох, аз съм категоричен песимист. Така че светлина в тунела за сега няма и едва ли скоро ще има. Казвам го и като човек, който за кратко е бил в комикс бизнеса на България. Бях преводач преди няколко години на издателството ItaEst, което издаде минисерията Shi и първия том на Зина-принцесата войн от Dynamite. Така че се сблъсках лично с липсата на пазар и мога да кажа, че е трагедия.  Но макар и да не виждам светло бъдеще не се предавам и давам всичко от себе си в бранша. Дано пък някой ден и нас да ни огрее. Защото ще си заслужава! 😉

Пожелавам успех и на двама им и дано да продължават така редовно да поддържат сайта и занапред.

Относно комиксите – мнозина у нас припознават в тях детско забавление, което общо взето е за подрастващи до 7 годишна възраст. От десетилетия наред рисуваните книжки са нещо много повече. Първо, че голям процент от тях са с много сериозни ограничения в показа. Бих казал, че забраните често са доста по-строги отколкото на блокбъстърите, с които ни заливат всяко лято.  Върху тях се трудят страхотни художници и много добри писатели, чиито истории често пъти надминават като качество холивудските филми. Като бруталност, говорейки за насилието и сексуалността – също. Разбирам, че ние ги свързваме предимно с онези списания за „Мики Маус” от нашето детство, но е крайно време да спрем да ходим две крачки подир нормалния свят. Особено пък в Европа имаме много сериозни постижения в тази насока и цели музеи, посветени на комиксите. Последните години, благодарение на интернет, все повече и повече хора започнаха да се интересуват от този жанр (ако изобщо може да се нарече така, но на мен ми свършиха синонимите) и се надявам, че след време ще има и ние с какво да се похвалим в него. Или поне ще започнем да го приемаме по-сериозно.

6 Comments

 • troubadour says:

  Не мога да кажа, че съм голям фен на комикси, имам си любими заглавия, ама предимно японски или европейски, но техният сайт е готин и си го посещавам често заради хъса, с който го пълнят с информация. Готино интервю, бтв 🙂

 • Anton says:

  Абе, зарибявка са си комиксите. От скоро се хванах с това и сега ден не минава да не свалям по някое заглавие от интернет. Не че някога ще имам време да изчета всичко това, което съм свалил, ама нали знаеш – Плюшкин трупа, умора няма. 🙂

 • SpecSpidey says:

  и аз имам блог за комикси/супер герои, check it out – http://spectacularspidey.blog.bg/ 🙂

 • lilko says:

  da znae nqkoi kolko struvat komiksite daga za6toto az imam mnogo u nas eto i tel+359877474266

 • Comicsfan says:

  Здравейте! Според мен пък има много фенове на комиксите, просто нямат откъде да си ги купят, или пък няма достатъчно реклама. Само си спомнете колко фенове имаше Дъга или пък Pif. Списанията се разкупуваха за нула време. Споменаха се в статията следните издателства: Artline, GlobeTrade, има ли други, които издават комикси?

 • Светлин says:

  Здрaвейте, отскоро рисувaм комикси и търся плaтформa зa покaзвaнето им. Предлaгa ли сaйтa тaкaвa и кaкви сa условиятa? Блaгодaря предвaрително.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *